Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ… ΒΟΔΙΑ


Τα βόδια καθοδηγούνται με το ματσούκι. Τα πρόβατα με την αγάπη. Και ο Κύριός μας παρομοιάζει το λαό του με πρόβατα, όχι με βόδια. Είναι σημαντικό οι ποιμένες της εκκλησίας να γνωρίζουν το σημαντικότερο ίσως ποιμαντικό νόμο: "Μπορείς να οδηγήσεις ΜΟΝΟ μέχρι εκεί που κι εσύ ο ίδιος έχεις φτάσει." Από κει κι ύστερα αρχίζεις να σπρώχνεις. Να εκφοβίζεις, να χρησιμοποιείς το ματσούκι. Να χειρίζεσαι τα πρόβατα σαν βόδια. Και ν' αφήνεις την ποίμανση στα... μαντρόσκυλα. Όλα αυτά θανάσιμα λάθη.

Αν δεν έχεις εμπειριστεί αληθινά αυτά που προσπαθείς να διδάξεις τότε θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να γεμίζεις τον κόσμο ενοχές και φοβίες και κατάκριση. Γι' αυτό, καλό θα είναι να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεος τη δική σου καρδιά πρώτα, πριν προσπαθήσεις να κηρύξεις στις καρδιές των άλλων. Αν προσπαθήσεις να διδάξεις αυτό που η δική σου καρδιά δεν 'εχει εμπειριστεί και άρα δε σου έχει αποκαλυφθεί στη διάνοια, τότε σίγουρα θα αποτύχεις.

Κι έτσι, πάνω στη σύγχυση και απογοήτευσή σου θα χρησιμοποιήσεις το μαστίγιο προκειμένου να ωθήσεις το ποίμνιό σου να φτάσει εκεί που εσύ ποτέ δεν πήγες. Και, πίστεψέ με, δεν υπάρχει τίποτε πιο αποκαρδιωτικό από ένα παραπλανημένο, γεμάτο σύγχυση και ψευδείς βεβαιότητες, ποιμένα που χρησιμοποιεί τη βουκέντρα και τα μαντρόσκυλα για να καθοδηγήσει ένα τρομαγμένο και απογοητευμένο ποίμνιο να πάει σε μια άγνωστη γη χωρίς κάποιον να το οδηγήσει και να το προστατέψει.

Γι' αυτό καλύτερα θα είναι οι ποιμένες και κήρυκες να καλλιεργούν την καρδιά τους και την ψυχή τους, αντί για τις γνώσεις τους και την ευφράδειά τους. Θα είναι καλύτερο να προσέχουν την καρδιά τους κι όχι τη στάση τους στον άμβωνα, παρόλο που αν έχουμε κάνει το πρώτο, εύκολα θα προκύψει και το δεύτερο. 
Δε μπορούν να οδηγήσουν το ποίμνιο τους ούτε να το εμπνεύσουν για αγώνες που αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν κερδίσει.

Γι΄αυτό θα πρέπει να είναι ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου