Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΩΝ-A.W. TOZER


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Άσχετα με όλα τ' άλλα, ο προορισμός ενός ανθρώπου ή ενός έθνους μπορεί με σιγουριά να προβλεφθεί από την άποψη που έχει για τον Θεό αυτός ο άνθρωπος ή το έθνος. Κανένα έθνος δεν μπορεί να υψωθεί πάνω από την αντίληψή του για το Θεό. Όσο η Ρώμη έμενε στην πίστη της προς τους αρχαίους σκληρούς θεούς του Πανθέου, παρέμενε ένα σιδηρό στρατιωτικό έθνος. Οι πολίτες της ασυνείδητα μιμούνταν το χαρακτήρα των θεών τους, όσο λανθασμένη κι αν ήταν η αντίληψή τους για τα θεία. Όταν η Ρώμη όμως άρχισε να χαλαρώνει στα ήθη της και να διαφθείρεται, άρχισε και να σαπίζει εσωτερικά κι αυτή η φθορά δε σταμάτησε μέχρι που την έφερε στην καταστροφή. Έτσι γίνεται πάντα με τους ανθρώπους και τα έθνη.

Μια εκκλησία είναι δυνατή ή αδύναμη όσο δυνατή ή αδύναμη είναι η ιδέα της για το Θεό. Γιατί η πίστη δε στηρίζεται πρωταρχικά πάνω σε υποσχέσεις, αλλά πάνω στο χαρακτήρα. Η πίστη ενός ανθρώπου ή εκκλησίας δεν μπορεί να υψωθεί πάνω από την άποψή του για το Θεό. Μια υπόσχεση δεν είναι ποτέ καλύτερη ή χειρότερη από το χαρακτήρα αυτού που την έδωσε. Μια ατελής αντίληψη για το Θεό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια ατελή, αδύναμη πίστη, επειδή η πίστη εξαρτάται από το χαρακτήρα του Θεού όπως ένα κτίριο στηρίζεται πάνω στα θεμέλιά του.

Αυτό εξηγεί γιατί η απιστία είναι μια τόσο θλιβερή αμαρτία. Είναι ένας καθαρός λίβελος και μομφή ενάντια στον Κύριο του ουρανού και της γης και το χαρακτήρα Του.

Η απιστία κρίνει το Θεό σαν ανάξιο εμπιστοσύνης κι εμποδίζει το να βάλουμε την πίστη μας σ' αυτόν. Μπορεί να υπάρξει πιο ειδεχθής αμαρτία από αυτήν; "Αυτός που δεν πιστεύει στο Θεό τον κάνει ψεύτη" (Α Ιωάννου 5:10). Η καρδιά μας μαζεύεται από τις επιπλοκές μιας τέτοιας δήλωσης καθώς είναι σα να δηλώνει ότι η απιστία δίνει στο Θεό το χαρακτήρα του Σατανά. Ο Ιησούς είπε για το Σατανά, "Είναι ψεύτης και πατέρας του ψεύδους." Η απιστία λέει το ίδιο και για τον Θεό.

Πώς λοιπόν μπορεί η απιστία να θεραπευθεί; Σίγουρα όχι με το να τονίζουμε απλώς την πίστη στις Γραφές όπως κάνουν κάποιοι. Όχι με κάποια φρενιτιώδη προσπάθεια να πιστέψουμε στις υποσχέσεις του Θεού. Όχι σφίγγοντας τα δόντια και αποφασίζοντας να εξασκήσουμε πίστη σαν πράξη της θέλησής μας. Όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί και ποτέ δε βοήθησαν. Το να προσπαθήσεις κατ' αυτόν τον τρόπο να πιέσεις την πίστη είναι ένας βιασμός των νόμων της νόησης και βιασμός της απλής ψυχολογίας της καρδιάς.

Ποια είναι η απάντηση; Ο Ιώβ μας την είπε, "Σχετίσου μαζί Του και ειρήνεψε κι έτσι θάρθει το καλό σε σένα" (Ιώβ 22:21), κι ο Παύλος είπε, Έτσι λοιπόν η πίστη έρχεται εξ' ακοής και η ακοή από το λόγο του Θεού" (Ρωμαίους 10:17). Αυτά τα δύο εδάφια δείχνουν το δρόμο για μια δυνατή και διαρκή πίστη: Σχετίσου με το Θεό απορρίπτοντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου κι ανοίγοντας το μυαλό σου στις θαυμαστές ενέργειες του Αγίου Πνεύματος.

Άλλως πως ειπωμένο: Η Πίστη έρχεται άκοπα στην καρδιά καθώς αυξανόμαστε στην αντίληψή μας για το Θεό μέσω  αφομοίωσης του λόγου Του δια της προσευχής. Και μια τέτοια πίστη αντέχει γιατί στηρίζεται πάνω στο βράχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου