Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΩΝ-A.W. TOZER


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗ ΓΗ


Αυτός που θέλει να με ακολουθήσει, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθήσει. Ματθαίος 16:24

Μόνο ο Κύριος μπορεί να στηρίξει τον κόσμο πάνω στο τίποτε και να τον κάνει να σταθεί. Εδώ, παίρνει αυτό τον υπέροχο, μυστηριώδη μικρόκοσμο που ονομάζουμε ανθρώπινη ψυχή και στηρίζει το μέλλον της, καλό ή κακό, σε μια και μόνη λεξούλα - "εάν". "Εάν κάποιος", λέει, και μας διδάσκει αμέσως την παγκοσμιότητα του καλέσματός Του, αλλά και την ελευθερία της ανθρώπινης θέλησης. Όλοι μπορούν να έλθουν, κανείς δεν εξαναγκάζεται να έλθει και, όποιος έλθει, θα έλθει επειδή το επέλεξε.

Ο κάθε άνθρωπος κρατά το μέλλον του στα χέρια του. Δεν είναι οι κυρίαρχοι αυτού του κόσμου, αλλά ο απλός ανθρωπάκος, ο χαμένος μέσα στην ανωνυμία που είναι κύριος του πεπρωμένου του. Εκείνος αποφασίζει το δρόμο που θα πάρει η ψυχή του. Εκείνος επιλέγει και το πεπρωμένο περιμένει το νεύμα του. Εκείνος αποφασίζει και η κόλαση διευρύνεται ή ο ουρανός ετοιμάζει ένα ακόμη οίκημα. Τόσο πολύ από τον Εαυτό Του έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους.

Υπάρχει μια παράξενη ομορφιά στον τρόπο του Θεού με τους ανθρώπους. Στέλνει τη σωτηρία στον κόσμο στο πρόσωπο ενός Άνδρα και στέλνει αυτόν τον Άνδρα να περιδιαβαίνει τον πολυάσχολο κόσμο μας λέγοντας, "Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει". Χωρίς θεατρινισμούς, χωρίς παρελάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φωνές κι αντάρες. Ένας ευγενικός Ξένος περιδιαβαίνει τη γη και με τόσο ήσυχη φωνή που πολλές φορές χάνεται μέσα στη φασαρία του κόσμου. Είναι όμως η μόνη φωνή που θ' ακούσουμε από το Θεό και μέχρι να ησυχάσουμε κι εμείς, δε θα έχουμε δυνατότητα ν' ακούσουμε άλλο αυθεντικό μήνυμα. Φέρνει καλά νέα από μακριά, αλλά δεν αναγκάζει κανέναν να Τον ακούσει. "Αν κάποιος θέλει", λέει και προχωράει. Φιλικός, ευγενικός, χωρίς να ενοχλεί. Μάλιστα έχει πάνω Του το έμβλημα του Βασιλιά. Ο λόγος Του έχει θεία εξουσία, τα μάτια Του δικαστήριο, το πρόσωπό Του η τελική κρίση.

"Όποιος θέλει, ας με ακολουθήσει", λέει και κάποιοι θα εγερθούν και θα Τον ακολουθήσουν, ενώ άλλοι δε θα δώσουν σημασία στη φωνή Του. Κι έτσι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ αυτών που θέλουν κι αυτών που δε θέλουν. Σιωπηλά, τρομακτικά, το έργο προχωρά καθώς ο καθένας αποφασίζει αν θα δεχτεί την πρόσκληση ή όχι. Χωρίς ο κόσμος να το γνωρίζει, ίσως χωρίς ακόμη και το κάθε άτομο προσωπικά να το κατανοεί, το έργο του διαχωρισμού λαμβάνει χώρα. Όποιος ακούει τη Φωνή πρέπει ν' αποφασίσει για τον εαυτό του και πρέπει ν' αποφασίσει επί τη βάση των αποδείξεων που το μήνυμα φέρει. Δε θα υπάρξει ήχος βροντής, δε θα υπάρξει ουράνιο σημείο ή φως από τον ουρανό. Ο Άνδρας ο Ίδιος είναι η απόδειξη. Τα σημάδια στα χέρια και τα πόδια Του είναι τα γαλόνια που δείχνουν τη θέση και την εξουσία Του. Δε θα δεχτεί και πάλι να Τον κρίνουν. Δε θα διαπληκτιστεί με κανέναν, αλλά το πρωινό της κρίσης θα επιβεβαιώσει αυτό που οι άνθρωποι επέλεξαν στο ημίφως του λυκόφωτος.

Και αυτοί που Τον ακολουθούν πρέπει να αποδεχτούν τους όρους Του. "Ας", λέει και δεν υπάρχει έφεση στα λόγια Του. Δε θα εξαναγκάσει, αλλά ούτε και θα συμβιβαστεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να θέσουν τους όρους. Απλά θα συμφωνήσουν με αυτούς. Πολλοί απομακρύνονται από Αυτόν επειδή δε δέχονται τους όρους Του. Τους παρακολουθεί καθώς φεύγουν γιατί τους αγαπά, όμως δε θα κάνει παραχωρήσεις. Αν δεχτείς έναν άνθρωπο μέσω συμβιβασμών σε μια βασιλεία και η βασιλεία αυτή θα πάψει να είναι πια ασφαλής. Ο Χριστός θα είναι, ή Κύριος, ή Κριτής. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα Τον δεχτεί σαν Κύριο τώρα, ή θα Τον αντιμετωπίσει σαν Κριτή αργότερα.

Ποιοι είναι οι όροι της μαθητείας; Μόνος κάποιος που γνωρίζει τέλεια την ανθρωπότητα θα τολμούσε να τους θέσει. Μόνο ο Κύριος των ανθρώπων θα διακινδύνευε τα αποτελέσματα τέτοιων αυστηρών απαιτήσεων: "Ας απαρνηθεί τον εαυτό του." Ακούμε τα λόγια Του και κουνάμε τα κεφάλια μας από κατάπληξη. Ακούσαμε ορθά; Μπορεί ο Κύριος να έχει θέσει τόσο αυστηρούς κανόνες στην είσοδο της Βασιλείας; Μπορεί και το έκανε. Αν πρόκειται να σώσει τον άνθρωπο, πρέπει να τον σώσει από τον εαυτό του. Είναι το "εγώ" που έχει σκλαβώσει και διαφθείρει τον άνθρωπο. Η λύτρωση έρχεται μόνοι με την απάρνηση αυτού του "εγώ". Κανείς άνθρωπος δε μπορεί να αποτινάξει αυτές τις αλυσίδες με τη δική του δύναμη, όμως στην επόμενη φράση Του ο Κύριος αποκαλύπτει την πηγή της δύναμης που θα απελευθερώσει την ψυχή: "Ας σηκώσει το σταυρό του."

Ο σταυρός έχει αποκτήσει, στο πέρασμα των αιώνων, άφθονη ομορφιά και συμβολισμό, αλλά ο σταυρός για τον οποίο μιλούσε ο Ιησούς, δεν είχε καμία ομορφιά. Ήταν ένα όργανο θανάτου. Το να θανατώνει ανθρώπους ήταν η δουλειά του. Οι άνθρωποι δε φορούσαν αυτό το σταυρό, ο σταυρός τους φορούσε. Παρέμενε εκεί ορθός και γυμνός μέχρι που κάποιος άνθρωπος να καρφωθεί επάνω του, ένας ζωντανός άνθρωπος καρφωμένος σαν μια απαίσια καρφιτσωμένη πεταλούδα  που βογκούσε και υπέφερε μέχρι να πεθάνει και να σωπάσει για πάντα. Αυτός είναι ο σταυρός. Τίποτε λιγότερο. Κι όταν του αφαιρέσουμε τα δάκρυα, τον πόνο, το αίμα, παύει πια να είναι σταυρός. "Ας σηκώσει το σταυρό του," είπε ο Ιησούς και δια του θανάτου θα γνωρίσει τη λύτρωση από το "εγώ".

Ένα παράξενο πράγμα "υπό τον ήλιον" είναι ο Χριστιανισμός χωρίς σταυρό. Ο σταυρός του σημερινού Χριστιανισμού, είναι ένας μη-σταυρός, ένα εκκλησιαστικό σύμβολο. Ο σταυρός του Χριστού είναι ένας τόπος θανάτου. Ας προέχει ο καθένας τι είδους σταυρό κουβαλάει.

"Και ας με ακολουθεί." Τώρα η δόξα αρχίζει να ανατέλλει πάνω στην ψυχή που γύρισε από το Γολγοθά. "Ας με ακολουθεί" είναι μια πρόσκληση και μια πρόκληση και μια υπόσχεση. Ο σταυρός είναι το τέλος μιας ζωής και η αρχή μιας άλλης. Η ζωή που τέλειωσε πάνω του ήταν μια ζωή αμαρτίας και σκλαβιάς. Η ζωή που ξεκίνησε από εκεί είναι μια ζωή αγιότητας και πνευματικής ελευθερίας. "Και ας με ακολουθεί", λέει, και η πίστη τρέχει ακροπατητί για να συμβαδίσει με το φως που προχωρά. Μέχρι να μάθουμε τα σχέδια του αναστημένου Κυρίου μας για όλα τα χρόνια που μας απομένουν, δε θα μπορέσουμε ποτέ να ξέρουμε όλα όσα εννοούσε όταν μας κάλεσε να Τον ακολουθήσουμε. Κάθε καρδιά μπορεί να έχει τα δικά της όνειρα περί δικαιοσύνης και αποκαλύψεως και για την οδύσσεια της απολυτρωμένης ψυχής στους επερχόμενους αιώνες, αλλά αυτός που ακολουθεί τον Ιησού θα βρει τελικά ότι Εκείνος έφτιαξε μια πραγματικότητα καλύτερη από κάθε όνειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου