Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΩΝ-A.W. TOZER


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ του Χριστιανισμού είναι οι άγιες ζωές αυτών που μαρτυρούν πως είναι Χριστιανοί.
Η παρουσία ενός τίμιου και χαρούμενου Χριστιανού στην κοινότητα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Χριστός αναστήθηκε, από οποιαδήποτε θεολογική ανάλυση. Κι ένα περαιτέρω πλεονέκτημα είναι ότι ενώ δε μπορείς να κάνεις κάποιον να διαβάσει μια θεολογική μελέτη, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα της επίδρασης που έχει η παρουσία ενός αγίου άνδρα ή γυναίκας στη ζωή του.

Για τα παιδιά αυτής της τεταμένης, υπερβολικά έντονης και κορυφαία μηχανοποιημένης εποχής, μια άγια ζωή μπορεί να φαντάζει αδικαιολόγητα βαρετή και χωρίς ενδιαφέρον, αλλά μέσα σ' όλα αυτά τα φαντεζί παιχνίδια του κόσμου τούτου, μια άγια ζωή ξεχωρίζει και είναι το μόνο που θα διαρκέσει έως τέλους.

"Τα αστέρια δεν κάνουν θόρυβο", λέει μια ιταλική παροιμία, κι όμως υπάρχουν πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο και όλους τους πολιτισμούς του, και μέσα στη σεμνή συνεσταλμένη σιωπή τους, λάμπουν μέσα στους αιώνες κηρύττοντας το απλό μήνυμα του Θεού και των πραγμάτων που διαρκούν. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης έγραψε κάποιους υπέροχους ύμνους και κήρυξε κάποια θαυμαστά κηρύγματα, αλλά για κανένα απ' αυτά δεν έγινε γνωστός και για κανένα από αυτά δεν αιχμαλώτισε την φαντασία των ανθρώπων. Είναι η απόλυτη αγνότητα της ζωής του αυτή που του κέρδισε μια αιώνια θέση στις καρδιές κάθε αληθινού αναζητητή του Θεού.

Η Εκκλησία της Αμερικής υπέφερε μια τεράστια απώλεια, πολύ μεγαλύτερη απ' όσο φανταζόταν, από τότε που απέρριψε το παράδειγμα των τιμίων και ηθικών ανθρώπων και προτίμησε αντ' αυτού τις εκάστοτε διασημότητες τις στιγμής. Η μεγαλοσύνη μεταξύ των ανθρώπων δεν αποφασίζεται από τα κοσμικά περιοδικά ούτε από το πόσοι πολλοί σε γνωρίζουν. Αντιθέτως είναι πολύ πιθανό, ότι δε γνωρίζουμε καθόλου ποιοι είναι οι αληθινά σπουδαίοι. Ένα όμως είναι σίγουρο - οι αληθινά σπουδαιότεροι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και οι καλύτεροι, τιμιότεροι και ηθικότεροι. Κι αυτό δε χωράει αντιλογία.

Το να ανακαλύψουμε λοιπόν τον αληθινά σπουδαίο (δεδομένου ότι θα μας ωφελούσε κάτι τέτοιο), απαιτεί κάτι παραπάνω από απλή ανθρώπινη σοφία. Γιατί ο άγιος είναι ταυτόχρονα και ταπεινός και δε θα διαφημίσει τον εαυτό του, ούτε θα αφήσει άλλους να το κάνουν γι' αυτόν. Οι πνευματικές αρετές είναι βαθιές και σιωπηλές. Όπως η παλίρροια, η βαρύτητα ή η λάμψη του ήλιου, ενεργούν χωρίς θόρυβο, αλλά η ευεργετική επίδρασή τους γίνεται αισθητή σ' ολόκληρη τη γη.

Ο Χριστιανός που είναι ζηλωτής στην προάσπιση του ευαγγελίου του Χριστού μπορεί ν' αρχίσει να ζει με τη δύναμη του Πνεύματος κι έτσι ν' αναπαράγει τη ζωή του Χριστού ενώπιον των ανθρώπων. Με βαθιά ταπεινότητα και χωρίς επιδεικτικότητα και αυτοπροβολή μπορεί να κάνει το φως του να λάμψει. Ο κόσμος μπορεί να κάνει πως δε βλέπει, αλλά θα δει ωστόσο, και, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει σοβαρά προβλήματα με τη συνείδησή του εξαιτίας αυτού που θα δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου