Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΩΝ-A.W. TOZER


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ;


Ο σκεπτικιστής στο βιβλίο του Ιώβ κάνει την εξής ερώτηση: "τι είναι ο Παντοδύναμος για να τον υπηρετούμε; Και τι ωφελούμαστε να τον επικαλούμαστε προσευχόμενοι;" (Ιώβ 21:15).

Ο τόνος της ερώτησης δείχνει βέβαια ότι πρόκειται για ρητορική ερώτηση. Αυτός που αμφιβάλλει δε θα πάρει απάντηση, θα την πετάξει αδιάφορα, θα γυρίσει και σαν τον Πιλάτο, δε θα περιμένει καμία απόκριση. Αλλά εμείς έχουμε την απάντηση. Ο Θεός μας την έχει προμηθεύσει και ολόκληρο το σύμπαν διαμέσου των αιώνων προσθέτει το "Αμήν".

Στο ενδέκατο κεφάλαιο της προς Εβραίους έχουμε μια μακριά λίστα από οφέλη που η πίστη φέρνει σ' αυτούς που την έχουν: δικαίωση, απελευθέρωση, καρπό, αντοχή, νίκη επί των εχθρών, θάρρος, δύναμη κι ακόμη και νεκρανάσταση. Και ό,τι ταυτίζεται με την πίστη, μπορεί εξίσου να ταυτιστεί και με την προσευχή, γιατί η πίστη και η αληθινή προσευχή είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Είναι αδιαχώριστες.

Οι άνθρωποι μπορεί - και συχνά το κάνουν - να προσεύχονται χωρίς πίστη (αν και αυτή δεν είναι η αληθινή προσευχή), αλλά είναι αδιανόητο ότι μπορεί να έχουν πίστη και να μην προσεύχονται. Ο βιβλικός όρος είναι "Η δια πίστεως προσευχή". Η πίστη και η προσευχή συνδέονται μ' αυτή τη μικρή πρόθεση "δια" και αυτά που "ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτο". Η πίστη είναι γνήσια μόνο όταν καταλήγει σε προσευχή.

Όταν ο Τένυσον έγραψε, "Περισσότερα απ' όσα μπορεί κανείς να φανταστεί σ' αυτό τον κόσμο έχουν επιτευχθεί μέσω της προσευχής", πιθανότατα είπε μια αλήθεια πολύ μεγαλύτερης σημασίας απ' ότι κι ο ίδιος φανταζόταν. Παρόλο που δεν είναι πάντα δυνατό να βρούμε τα ίχνη μιας κίνησης του Θεού μέχρι την προσευχή που ήταν το αίτιο, ωστόσο είναι ασφαλές το να δηλώσουμε ότι η προσευχή βρίσκεται πίσω απ' ό,τι κάνει ο Θεός για τους υιούς των ανθρώπων εδώ στη γη. Ο οποιοσδήποτε θα έφτανε στο ίδιο συμπέρασμα απλά μελετώντας τις Γραφές.

Τι το όφελος της προσευχής λοιπόν; "Πολύ κατά πάντα τρόπον". Ό,τι μπορεί να κάνει ο Θεός, η πίστη προς Αυτόν το μπορεί κι ό,τι μπορεί η πίστη, το μπορεί μέσω της προσευχής που εκφέρεται δια πίστεως. Μια πρόσκληση σε προσευχή λοιπόν, είναι μια πρόσκληση στην παντοδυναμία, γιατί η προσευχή εμπλέκει τον Παντοδύναμο Θεό και τον φέρνει μέσα στις ανθρώπινες υποθέσεις. Τίποτε δεν είναι αδύνατο στον άνθρωπο που προσεύχεται με πίστη όπως τίποτε δεν είναι αδύνατο στο Θεό. Αυτή η γενιά έχει ακόμη να δει τι μπορεί να κάνει η προσευχή γι' αυτούς που πιστεύουν.

Ήταν μια φράση του Τζορτζ Μύλλερ ότι η προσευχή δυναμώνει με τη χρήση. Αν πρόκειται να έχουμε μεγάλη πίστη ποτέ, τότε πρέπει να εξασκήσουμε τη μικρή πίστη που έχουμε. Χρησιμοποίησέ την με σεβάσμια και πιστή προσευχή και θα αυξηθεί και θα δυναμώσει μέρα με τη μέρα. Τόλμησε σήμερα να εμπιστευθείς το Θεό για κάτι μικρό και συνηθισμένο και την επόμενη βδομάδα ή τον επόμενο χρόνο μπορεί να είσαι στη θέση να Τον εμπιστευθείς για κάτι που θα είναι στη σφαίρα του υπερφυσικού. Όλοι έχουμε κάποια πίστη, είπε ο Μύλλερ, και η διαφορά είναι μόνο στο βαθμό και ο άνθρωπος με τη μικρή πίστη μπορεί να είναι ο άνθρωπος που δεν έχει απλώς τολμήσει να εξασκήσει αυτή τη λίγη πίστη που έχει.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, έχουμε επειδή ζητούμε, ή δεν έχουμε διότι δεν ζητούμε. Δεν χρειάζεται λοιπόν και πολύ σοφία για να ανακαλύψουμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μας. Δε θα είναι το να προσευχηθούμε και να προσευχηθούμε, ξανά και ξανά, μέχρι να έλθει η απάντηση; Ο Θεός περιμένει να Τον καλέσουν προκειμένου να επιδείξει τη δύναμή Του υπέρ του λαού Του. Η κατάσταση του κόσμου είναι τέτοια που μόνο ο Θεός μπορεί να τη διορθώσει. Ας μην προδώσουμε τον κόσμο ούτε και το Θεό με το να αμελήσουμε να προσευχηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου