Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΩΝ - A.W.TOZER


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 27

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ  ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ Ι


Σχεδόν παντού γίνεται αποδεκτή η υπόθεση ότι οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια, ότι η κοινωνία μας είναι στην κυριολεξία πήχτρα στους αφιερωμένους αναζητητές της αλήθειας. Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια συνεχώς προωθούν διαφημιστικά με εικόνες δυναμικών νέων αγοριών και όμορφων κοριτσιών που περπατούν δίπλα-δίπλα μέσα στην ανατολή με ακτίνες φωτός να τους περιβάλλουν αιθέρια και να φωτίζουν τα ανασηκωμένα πρόσωπά τους. Η ιδέα και το μήνυμα πίσω απ΄ την εικόνα είναι ότι αυτοί που εισέρχονται στους χώρους του ιδρύματος αυτού της ανώτερης μάθησης, είναι απόλυτα και ολοκληρωτικά διακαιόμενοι με την επιθυμία να περπατήσουν στα βήματα φιλοσόφων και σοφών, αν όχι και στο δρόμο των προφητών και αποστόλων, ή ακόμη και των μαρτύρων των ίδιων αν ο Θεός το ήθελε.

Αυτή η πλάνη φανερά διατηρείται και υποστηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς για όσο καιρό μείνει ο μαθητής μέσα στους προστατευτικούς τοίχους του ιδρύματος, και ο υπεύθυνος απονομής των πτυχίων αποφοίτησης είναι σχεδόν πάντα κάποιος που θα συμφωνήσει με την ευχάριστη αυτή εξαπάτηση και θα επιβεβαιώσει στους αθώους απόφοιτους ότι μετά από τόσα χρόνια έρευνας για την πηγή πάσης σοφίας, τη βρήκε επιτέλους και είναι πια έτοιμος, μαζί με τους συναδέλφους του αποφοίτους, να ξεκινήσουν και να "χτίσουν ένα καλύτερο και ομορφότερο κόσμο".

Το γιατί ένα τέτοιο είδος απλοϊκότητας καταπίνεται τόσο εύκολα από τους αποφοίτους σπουδαστές και από τους βουρκωμένους απ' τη συγκίνηση γονείς τους, μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο αν θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι εν γένει, επιθυμούν να ακούνε ό,τι τους είναι ευχάριστο και σε μια τόσο σημαντική στιγμή - όπως αυτή της αποφοίτησης - δεν επιθυμούν να χαλάσουν την απόλαυσή της ελέγχοντας την ακρίβεια όσων τους λένε.

Το αληθινό γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι - σε μεγάλους αριθμούς - ποτέ πραγματικά δεν αναζήτησαν την αλήθεια. Αν μπορούμε να κρίνουμε τα πραγματικά ενδιαφέροντα των ανθρώπων από τις πράξεις τους, τότε, από τους νέους ανθρώπους που τελειώνουν τα πανεπιστήμιά μας και ξεχύνονται σαν κύμα από τους τόπους της γνώσης, η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει παρά ένα περαστικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για την αλήθεια. Δεν πάνε σε μια σχολή προκειμένου να ικανοποιήσουν μια δίψα να ανακαλύψουν την αλήθεια, αλλά για να αυξήσουν την κοινωνική τους θέση και την ικανότητα να κερδίζουν περισσότερα. Αυτά τα κίμητρα δεν είναι κατ' ανάγκην αποριπτέα, αλλά θα έπρεπε να γίνουν αντιληπτά γι' αυτό που είναι κι όχι να κρύβονται πίσω από ένα ροζ σύννεφο ωραιοποιημένου ιδεαλισμού.

Τι πραγματικά επιθυμούν κι αναζητούν οι άνθρωποι; Φυσικά και πρώτα' απ' όλα επιζητούν την ικανοποίηση των βασικών τους ενστίκτων - της πείνας, του σεξ και της συντροφικότητας - όμως πέρα απ' αυτά τι; Σίγουρα όχι κάτι τόσο υψηλό σαν έννοια κι ευγενικό όπως η αλήθεια.

Ρώτα το μέσο άνθρωπο τι ζητάει από τη ζωή, κι αν είναι ειλικρινής, θα σου πει ότι θέλει επιτυχία στον τομέα ενασχόλησής του. Και θέλει την επιτυχία και για το κύρος που αποφέρει αλλά και για την οικονομική εξασφάλιση που επιτυγχάνει. Και γιατί θέλει την οικονομική εξασφάλιση; Για να του εγγυηθεί αυτή την προστασία ενάντια στην απώλεια της πολυτέλειας, απόλαυσης και άνεσης που θεωρεί ότι του ανήκουν δικαιωματικά σαν μέρος της Δυτικής καταναλωτικής κληρονομιάς και φιλοσοφίας. Το τρομακτικό σε όλα αυτά βρίσκεται στο ότι όλα όσα θέλει μπορούν να αγοραστούν με το χρήμα. Θα ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς χειρότερο κατηγορητήριο από αυτό.

Η αφελής άποψη ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από αναζητητές της αλήθειας γίνεται ισχυρότερη καθώς πλησιάζουμε τους κύκλους της Εκκλησίας και ερχόμαστε σ' επαφή με θρησκευόμενα άτομα. Οι ελευθεριάζουσες και ανθρωπιστικές κινήσεις επιμένουν ιδιαίτερα σ' αυτό το σημείο, με τους διακόνους τους να κολακεύουν συνεχώς το ακροατήριό τους ότι βρίσκονται σε μια ηρωική αποστολή αναζήτησης της αλήθειας.Το ότι μερικές εκατοντάδες άτομα θα μαζευτούν σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα μια φορά τη βδομάδα, για να καθίσουν σε άνετα καθίσματα και ν' ακούσουν ωραία μουσική, φαίνεται να είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τον πολύ εύκολα ικανοποιούμενο κήρυκα, ότι το ποίμνιό του αποτελείται από σταυροφόρους πρώτης διαλογής.

Είτε για ν' αποφύγει τις παρεξηγήσεις, είτε γιατί κι ο ίδιος δεν ξέρει τι πιστεύει, ο εν λόγω φιλευλεύθερος ποιμένας, συνήθως αποφεύγει τις διευκρινήσεις οπότε κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ψάχνει. Όμως προσφέρει μεγάλη ανάταση στον αυτοσεβασμό ενός ανθρώπους το να φαντάζεται τον εαυτό του, έστω και εν συντομία, μια φορά τη βδομάδα, σαν ένα υψηλού επιπέδου ιδεαλιστή, που αναζητά την αλήθεια, ένα είδος συμπαντικού μεταλλοδίφη που αναζητά χρυσό στους λόφους του Θεού. Αν τώρα η σύζυγός του δεν τα πολυκαταφέρνει να τον δει έτσι, δεν έχει και πολύ σημασία γιατί, έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν παίρνει το ζήτημα και πολύ στα σοβαρά. Είναι όμως μια ανακούφιση από την καθημερινότητα της δουλειάς, του κυκλοφοριακού και της εφορίας.

Ο κόσμος είναι γεμάτος αναζητητές, αυτό είναι αλήθεια, και πολύ τείνουν να έλκονται από φυσικού τους προς την Εκκλησία. Οι αναζητητές της "ειρήνης του νου" είναι τόσο πολλοί που μπορούν να κρατούν τον τύπο απασχολημένο συνεχώς μαζί τους. Οι αναζητητές της φυσικής αγωγής και υγείας είναι πάντα κοντά μας και σε αριθμούς που μπορούν πάντα να κάνουν τους διάφορους "δια πίστεως θεραπευτές" άνετα πλούσιους. Οι αναζητητές της επιτυχίας και ασφάλειας είναι λεγεώνες ολόκληρες, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι διάφοροι διάσημοι ιεροκήρυκές μας. Αλλά οι αναζητητές της αλήθειας είναι τόσο σπάνιοι όσο τα αλμπίνο* ελάφια. Κι αυτός είναι ο λόγος:

Η αλήθεια είναι ένας ένδοξος, αλλά σκληρός αφέντης. Απαιτεί ηθικές επιλογές από τη μεριά μας. Διεκδικεί το κυριαρχικό δικαίωμα να μας ελέγχει, να μας απογυμνώσει, ακόμη και να μας θανατώσει όπως επιθυμεί. Η αλήθεια δε θα σταματήσει ποτέ να υπηρετεί, αλλά απαιτεί από όλους τους ανθρώπους να την υπηρετούν εξίσου. Ποτέ δεν τους κολακεύει και ποτέ δε θα συμβιβαστεί μαζί τους.  Απαιτεί όλα ή τίποτα και αρνείται να δεχτεί να την χειριστούν. Θα είναι όλα για όλα ή θα αποτραβηχτεί μέσα στη σιωπή.

Ήταν ο Χριστός που την έβαλε στη σωστή της θέση και που αποκάλυψε ότι δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο μια θεία Ύπαρξη με όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. "Εγώ είμαι η Αλήθεια", είπε και ακολούθησε την αλήθεια μέχρι το σταυρό.

Ο αναζητητής της αλήθειας πρέπει να Τον ακολουθήσει μέχρι εκεί και αυτός είναι ο λόγος που λίγοι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.



στμ.: ασθένεια που οφείλεται στην έλλειψη μελανίνης με αποτέλεσμα το άτομο ή ζώο να είναι ολοκληρωτικά λευκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου